Paras saliohjelma lihasten kasvatukseen

Sikäli kun tahdot kasvattaa lihaksikkaan ja tyylikkään kropan, täytyy sun käydä salilla. Periaatteessa on mahdollista kasvattaa lihaksia ainakin tiettyyn pisteeseen asti myöskin kotona, mutta se on paljon heikompitehoista ja hitaampaa kuin kunnon salilaitteiden käyttäminen.

Tärkeintä lihasten kasvatuksen kannalta on ohjelmaa valitessa ehdottomasti jatkuvasti kasvava kehitys ja raskauden nouseminen. Jos nostat aina vain saman painoisia juttuja, ja vielä yhtä monta toistoa, tyssää kehityksesi todella nopeasti sille tasolle.

Sun pitää aina yrittää nostaa painavempia tavaroita kuin viime kerralla, tai sitten nostaa niitä samanpainoisia juttuja useamman kerran, tiettyyn rajaan saakka. Lihasten kasvatuksen kannalta ei ole mitenkään optimaalist tehdä yli 20 toiston sarjoja, joten kannattaa pitäytyä niitä lyhyemmissä sarjoissa.

Itse suosittelen lihasten kasvatuksen kannalta noin 8 – 12 toistoa per sarja, 3 -5 sarjaa per liike.

Riippuen siitä, kuinka tosissa homman otat, kannattaa salilla käydä niin usein kuin vain pääset. Ehdottomasti paras ohjelma lihasten kasvatukseen on PPL (Push, Pull, Legs), joka taas toimii parhaiten kun siellä salilla käydään se 6 kertaa viikossa.

Jos kuitenkin haluat käydä salilla harvemmin, on se tietenkin mahdollista ja silleenkin voi kehittyä. Se pitää ottaa vaan treenissä huomioon, eikä yrittää tehdä samanlaista ohjelmaa kuin useammin salilla käyvät.

Suosittelen että kävisit salilla 6 kertaa viikossa, noin 45 minuutin ajan. Toinen hyvä vaihtoehto on 3 kertaa viikossa, hieman pidemmin treenein.

Jos pystyt käymään 6 kertaa viikossa, kannattaa ehdottomasti kokeilla PPL -ohjelmia. Niitä on olemassa lukemattomia eri variaatioita, joten kannattaa hieman googlailla ja kattoa joku itselle sopiva ohjelma. Kannattaa ottaa sellanen jossa on isoja liikkeitä päivien alussa, niin saa sitten kunnon toimivaa voimaakin siinä samalla.

Jos taas haluat käydä vain 3 kertaa viikossa, kannattaa ottaa joku koko kropan läpikäyvä ohjelma työn alle. Näin saat treenattua jokaisen lihaksen 3 kertaa viikossa, jolloin kasvu on mahdollisimman tehokasta.

Tollaiset kerran viikossa yksi lihas treenit toimii tehokkaasti ainoaan steroideja käyttävillä, jonka takia muiden kannattaa yrittää treenata lihakset läpi ainakin 2 kertaa viikossa, kolmekin on hyvä jos kerralla ei niin kovaa treenaa paikkoja puhki.

Yhteenvetona siis:

  • PPL ohjelma, jos pääset 6 kertaa viikossa salille (Suosittelen kovasti!)
  • Koko kropan ohjelma jos käyt 3 kertaa viikossa (toimii myöskin hyvin)
  • Ylä/ala jako jos käyt 4 kertaa viikossa (googlaa Upper lower split)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *