Pikavippien Kaksoisstandari

Kuuntelin tuossa tapani mukaan autoa matkalla töihin eilen aamulla, kun sieltä tuli reportaasia pikavipeistä.

Kuulemma suomalaiset ovat ottaneet tavallista enemmän velkaa tänä jouluna, ja tämä juttu keskittyi juuri vippeihin. Jos joku ei tiedä, pikavipit ovat sellaisia lyhytkestoisia lainoja, joissa on yleensä tosi kovat kustannukset.

Siellä sitten useamman “asiantuntijan” kanssa kirottiin ja peloteltiin ihmisiä pikavippien vaaroilla, ja kuinka juuri nämä lainat ajavat ihmisiä ongelmiin. Itse en todellakaan ole mikään pikalainojen kannattaja, mutta tämä naurettava kaksoisstandari oli kyllä ihan liikaa itselleni.

Kyllä, pikalainoissa on ongelmansa, mutta se että ne nostetaan erikseen esiin juuri siksi pahimmaksi ongelmaksi, se on ihan naurettavaa. Mites sitten kaikki nuo kauppojen tarjoavat kulutusluotot, joita tunnutaan tyrkyttävän nykyään lähes jokaisessa vähänkään suuremmassa kauppaketjussa. Ei voi olla ostamatta mitään monista suomalaisista ketjuista, ilman että viimeistään kassalla yrittetäisiin saada maksamaan tämä oston luotolla. Ja luotto tietenkin täytyy sitten maksaa vasta parin kuukauden päästä, voi kuinka ihanaa!

Kauppojen kulutusluotot

luottoa

“Haluaisitko ostaa sen luotolla?”

Aina välillä tuntuu siltä, että on parempi bisnes tarjota luottoa, kuin itse myydä mitään konkreettista. Samaa vaikuttaa ajattelevan monet kaupat, jotka ovat keskittyneet jo niin kovasti tarjoamaan erilaisia luottoratkaisuja, ettei niillä riitä edes intoa pahemmin panostaa muuhun.

Naurettavin on ehkä tuo Verkkokauppa.com tarjoama “apuraha”, joka on siis valheellisesti nimetty osamaksusopimus eli luotto. He saivat jo varoituksen markkinoinnin hyvän tavan vastaisuudesta, mutta ainoana muutoksena he mainitsevat hieman selkeämmin, että tämä apuraha on siis luottoa, eikä mitään oikeaa apurahaa, kuten se opiskelujen ja yliopistojen maailmassa yleensä ymmärretään.

Varmasti tämä nimeämis hämäys ei ole mikään sattuma, vaan tarkoin harkittu. Enkä halua nyt syyttää ainostaan Verkkokauppa comia, vaan ongelma on lähes jokaisella ketjulla. Keksitään mitä hienomman kuuluisia tarjoamia, joiden avulla asiakkaan ei tarvitse ostosta maksaa nyt. Kunhan näitä ei kutsuta luotoiksi, kaikki on heidän mielestään ok. Olisihan kauheaa, jos asiakas ymmärtäisi oikeasti tarkoin, mihin hän on ryhtymässä. Vippi on tällöin paljon vaikeampi myydä.

Nykyään kun kaikki kaupat melkein tarjoavat näitä luottoja ja lainoja, on jotenkin naurettavaa syyttää ainostaan vippejä tarjoavia yrityksiä. Paljonkohan joku Verkkokauppa.com tai Gigantti tarjoaa luottoja, verrattuna johonkin pieneen suomalaiseen vippifirmaan? Aika vitusti enemmän, sanoisin ihan mutuna.

Vippien ongelmat

Vipeillä on omat ongelmansa, se on aivan selvää. Kuitenkin se, että niitä syytetään kaikesta, samalla kuin kauppojen luotot pääsevät kuin kana veräjästä, se ei käy järkeen. Onko kyseessä taas vain siitä, että kauppaketjut ovat liian isoja, jotta niitä haluttaisiin kritisoida.

Vai miksi ne jäävät ilman kritiikkiä niin paljon, vaikka ne monesti tekevät aivan samanlaista kieroilua rahoituksen ja luottojen kanssa. Se on mielenkiintoinen kysymys, johon en tiedä vastausta. Lieneekö taas se raha puhumassa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *